Tekintse meg képzéseink rövid leírását, kattintson a megtekinteni kívánt szakma nevére!

Abroncsgyártó

A gépkocsi gumiabroncsainak gyártása nagy szakértelmet kíván. A képzés során megismerik a gumigyártás lépéseit, megtanulják kezelni, karbantartani, beállítani a gyártáshoz használatos gépeket, berendezéseket. Legfontosabb feladatai: a gumiipari keverőgépeken receptura alapján a gumikeverékek elkészítése, a gumikeverékekből félkész gumitermékek előállítása, a félkész termékekből nyersabroncs felépítése, majd annak vulkanizálása, minőség-ellenőrzés. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot az iskola tanműhelyében és az Apolló Tyres műhelyeiben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Asztalos

Az asztalos szakma szépsége a fa szeretetén alapszik, a jó szakember a fa megmunkálásának mestere, melyhez szükség van rajzkészségre, térlátásra, kreativitásra, forma- és színérzékre és pontosságra. A bútorasztalos tároló bútorokat, asztalokat, ülőbútorokat, irodabútorokat, kiegészítő bútorokat gyárt, időnként belsőépítészeti tevékenységet is végez. A képzés során a tanulók elsajátíthatják a famegmunkálás alapjait, megismerkedhetnek a különböző fatermékek gyártástechnológiájával. Megismerik a fafajokat, fahelyettesítő anyagokat. Elsajátítják a fa felületkezelésének alapjait. Változatos természetbarát alapanyagból dolgozva tetszetősebbé tehető környezetünk. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben, vagy az általad választható asztalos üzemekben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Ács

A faipari szakmák közé tartozik. A munkálatok alapanyaga a fa. Az ácsok készítenek az épületekre tetőszerkezeteket, többnyire fából, és ellátják azt héjazattal is, valamint tetőt fednek. Esztétikai megjelenését alapjában határozza meg egy épületnek a tetőszerkezete. Nem csak az időjárástól védi az épületet, hanem öltözteti is azt. A képzés során a tanulók elsajátítják a famegmunkálás alapjait, megismerkednek a kéziszerszámok, gépek használatával és kezelésével. Elsajátítják a fedélszerkezeteknél használt hagyományos és korszerű fakötéseket. Megtanulják a hagyományos, korszerű zsaluzatok, valamint az állványok készítését. Megismerkednek különböző tetőfedőanyagokkal, és fedési technikákkal. Az ács szakma előnyeinek számít, hogy friss levegőn, természetes alapanyagokkal dolgozhatnak a fiatalok. A szakembereknek ügyes mozgásúaknak, jó kézügyességűeknek kell lenniük, akiknek jó a szemmértékük és a térlátásuk. Iskolánkban 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben szerezhetsz. Ezt követően szakmai vizsgát tehetsz.

Erősáramú elektrotechnikus

Az erősáramú elektrotechnikus szakképesítés elsajátítását olyan tanulni akaró és tudó, a harmadik évezred energetikai kihívásai megoldására kellő kreativitással és elszántsággal rendelkező fiúknak és lányoknak ajánljuk, akik rendelkeznek érvényes érettségi bizonyítvánnyal. A képzési idő alatt az elektrotechnikai-elektronikai alapok megszerzését követően a villamos energia rendszer felépítését, működését megismerve számítási, tervezési feladatokat teljesítenek. Készség szinten megtanulják a villamos gépek működését, gyakorlati alkalmazási lehetőségeit. Műszaki informatikai és alkalmazott számítástechnikai gyakorlatok során megismerkednek a korszerű programozási eljárásokkal, folyamatirányítási rendszerek felépítésével, üzemeltetésével. Tanulócsere program keretében részesei lehetnek németországi tanulmányútnak is. Érettségi után jelentkezhetsz erre a szakmára. Ebben az esetben 2 évet kell tanulni a szakmát, és ezt követően szakmai vizsgát kell tenni.

Festő, mázoló és tapétázó

Az építőipari szakmák körébe tartozó szakma. A festők az épületek kül-, és beltéri felületeinek, szerkezeteinek tisztításával, javításával, festésével foglalkoznak. Feladatuk a beltéri felületek felületképzése különböző anyagú tapétákkal, falburkoló és egyéb anyagokkal, valamint kül- és beltéri falfelületek festékanyaggal vagy vékony vakolattal ellátott hő- és hangszigetelő rendszereinek elkészítése. Tevékenységét a kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a biztonsági előírások szerint végzi. A szakembereknek jó állóképességre, kézügyességre, szorgalomra és kommunikációs képességre van szükségük. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Fodrász szakma – gyakorló fodrász

Ez az a szakma ami biztos, hogy 5-10 vagy épp 50 év múlva is éppolyan fontos lesz mint most, hiszen a divat változik, ám az, hogy mindig ápoltak, divatosak és szépek legyünk sosem megy ki a „divatból”.A jó fodrász számára fontos tulajdonság az állóképesség és a türelem. Kitartónak és kreatívnak kell lenned ahhoz, hogy hajakat fonogass, fess vagy épp vágj, hiszen minden ember más és más, különböző egyéniségek, akiknek különböző hajat kell varázsolni. A kézügyesség nem mindenkinek adatik meg, de jó tanárok, oktatók mellett fejleszthető, kitanulható a mesterség. Ha szeretsz emberekkel foglalkozni, jó a kézügyességed és van szépérzéked, ez egy Neked való szakma, amiben kiteljesedhetsz, kreatívan alkothatsz. 8. osztály után a szépészet szakmacsoportba kell jelentkezni. A szakgimnázium 4 évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát kell tenni, majd ezt követően 1 év alatt (5. évfolyamon) szerezhető meg a szakképesítés. Az 5. évfolyam végén szakmai vizsgát kell tenni.

Gumiipari technikus

A gépkocsi és az út közötti egyetlen érintkezési pontként a gumiabroncsnak megfelelő egyensúlyt kell biztosítania a tapadás, az úttartás, a kényelem, a zajszint, a hosszú élettartam, az enrgiatakarékosság és fenntartási költségek között, ezért a gumiabroncs készítése során maximálisan oda kell figyelni a részletekre. A képzés során megismerik a gyártáshoz szükséges gépek működését, a gumigyártás menetét, a gumikeverékek gyártását. A végzett szakemberek képesek lesznek önállóan irányítani a gyártási folyamatot. 8. után jelentkezhetsz a vegyipari ágazatra. 4 év után érettségi vizsga letétele után 1 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot az iskola tanműhelyében és az Apolló Tyres műhelyeiben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Hegesztő

Egy hegesztő a fémek „szikrázó” világában éli hétköznapjait. Munkájának eredményei az élet minden területén megtalálhatóak. Tevékenysége a fémszerkezetek darabolása, megmunkálása, összeállítása során mindig az új alkotására irányul. A jó „szakinak” biztos kézre, kiváló látásra, türelemre, precizitásra van szüksége munkája végzéséhez. Egy jól képzett hegesztőnek nem kell attól tartania, hogy nem talál majd munkát, nem ismerik el eredményeit. Jövőbeni sikereidet megalapozhatod nálunk: válassz minket; egyben hivatásul e felelősségteljes, nagy szakértelmet igénylő szakmát. Iskolánk és kiváló gyakorlati képzőhelyünk mindezt európai színvonalon kínálja számodra. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft-ben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Ipari gépész

A fémipari szakmák közül a legszélesebb körű ismereteket ez a szakma igényli. Az ipari gépésznek jártasnak kell lennie a gyártás, a javítás, karbantartás és üzemeltetés területén. A felkészültsége alapján alkalmas a fémmegmunkáló gépek, /eszterga, maró, fúró, sajtoló, stb./ az áramlástechnikai gépek, /szivattyúk, kompresszorok / a hőerőgépek /motorok, kazánok, stb./ üzembe helyezésére, szerelésére, javítására. Az adott munkahelyen elvégzi a gépek előírt és szükséges karbantartásait, elhárítja a keletkező géphibákat. Munkája során főleg kéziszerszámokkal, esetenként gépekkel is dolgozik. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot a Mátrai Erőmű Zrt. műhelyeiben és külső munkahelyein szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Irodai titkár

A gépírás, a projektirányítás, az irodai alkalmazások, a vállalkozási ismeretek, a jogi ismeretek keretein belül széles ismeretanyag birtokába jutnak tanulóink. Ennek megfelelően a képzés végére nemcsak az adminisztrációs feladatokat tudják magas szinten ellátni egy vállalatnál, de a vállalat innovációs tevékenységébe is be tudnak kapcsolódni a megismert modern eszközök, s ismeretek segítségével. 8. osztály után az ügyvitel szakmacsoportba kell jelentkezni. A szakgimnázium 4 évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát kell tenni, majd ezt követően 1 év alatt (5. évfolyamon) szerezhető meg a szakképesítés. Az 5. évfolyam végén szakmai vizsgát kell tenni

Járműfényező

A járműfényező lemossa a járművet, olaj, kátrány és egyéb szennyeződést, díszlécragasztót, fóliát eltávolít. Alváz- és üregvédelmet , kőfelverődés elleni védelmet ellenőriz, vagy javít, fényezett felületet políroz, polírozás előtt műanyag felületeket maszkol. Polírozás után maszkot, pasztamaradványokat eltávolít, átadás előtti tisztítást végez, gépkocsit mozgat. Előkészíti, és üzembe helyezi a szükséges eszközöket, gépeket, felületet tisztít (zsír- és pormentesítés), oxidmentesít (csiszol, vagy szemcseszór), csiszolt felületet zsírtalanít, szilikonmentesít, kitakarást végez. Fényezendő felület anyaga és egyenetlensége függvényében javítási technológiát választ. Fényezendő felületet csiszol, eltávolítja a régi festékréteget. Rozsdát mechanikus úton eltávolít, a tiszta fémfelületekre alapozót hord fel. Műanyag felület esetén lúgos vízzel lemos, tisztaságot ellenőriz. Elvégzi a műanyag hőkezelését (temperálás), műanyag alapozást végez, kittelő anyagot felhasználásra előkészít. Javított felületre kittet felhord, üvegszál erősítésű poliészter kittet felhord, kittelt felületet csiszol, egyenetlenséget, karcmentességet ellenőriz. Csiszolt felületet tisztít (zsírtalanítás, portalanítás), a fémig csiszolt részekre korróziógátló alapozót hord fel, simító kittelést végez, kittelt felületet csiszol, majd tisztít (zsírtalanítás, portalanítás). Szóró kittelés anyagát előkészíti, szóró kittelést végez. Fényezőanyagot felhasználásra, fém- és műanyag felületet fényezésre előkészít. Előkészített felületet színre fúj, beállítja a szórópisztoly szórásképét, szórónyomást állít, színre fújt felületet lakkoz, fényezett felületet szárít, dekorációs fényezést készít, eltávolítja a kitakarás maszkját, kijavítja a fényezési hibákat. Járművet ápol, festési, fényezési műveletet előkészít, munkaterületet és eszközöket tisztán tart, karbantart.

Kozmetikus

Sok lányt vonz a szépségipar ezen ága. Aki ezt a szakmát válassza, nem idegenkedhet a kémiai és a biológiai ismeretektől. A kozmetikus az öröm, az egészség, a tisztaság hírnöke. Mit csinál a kozmetikus? A bőrtípusnak megfelelően arc és szemkezelést végez, foglalkozik arcmasszázzsal, gépi kezelésekkel, tanácsadással, szőrtelenítéssel, valamint smink készítéssel is. A jó kozmetikus számára fontos tulajdonság a jó kommunikációs képesség, kreativitás, türelem, kedvesség, hiszen sok emberrel kerül nap mint nap kapcsolatba. Ha szeretsz emberekkel foglalkozni, jó a kézügyességed és van szépérzéked, ez egy Neked való szakma! 8. osztály után a szépészet szakmacsoportba kell jelentkezni. A szakgimnázium 4 évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát kell tenni, majd ezt követően 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az képzés végén szakmai vizsgát kell tenni.

Környezetvédelmi technikus

A mai világban, aki felelősségteljesen gondolkodik, él, az nagyon figyel, és vigyáz a környezetére. A környezetvédelmi technikus segíti a vállalkozásokat környezetük megóvásában. Feladata, hogy különböző mérőműszerek segítségével folyamatosan figyelje a környezetszennyező anyagok és egyéb egészségkárosító tényezek nagyságát. Ismeri a környezetvédelmi törvényeket, közreműködik azok betartásában. Folyamatosan ellenőrzi a kibocsájtott környezetet szennyező anyagok mennyiségét. Feladata felelősségteljes, és összetett. Alapos ismeretekkel kell rendelkeznie a biológiában, geológiában, és a műszaki területeken. 8. osztály után a környezetvédelem- vízgazdálkodás szakmacsoportba kell jelentkezni. A szakgimnázium 4 évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát kell tenni, majd ezt követően 1 év alatt (5. évfolyamon) szerezhető meg a szakképesítés. Az 5. évfolyam végén szakmai vizsgát kell tenni.

Kőműves és hidegburkoló

A csoda az, ami lenyűgözést tiszteletet ébreszt valamennyinkben. Csodának számít az a sok-sok emberi kéz által alkotott építmény is amelyet a különböző kultúrák alkottak. Az építményekben lemérhetjük a mindenkori technika felkészültségét és a készítők leleményességét is. Az építőipari szakmák egyik legfontosabbja a kőművesek munkája mely a legalapvetőbb eleme az épületek, építmények létrehozásának. A szakma az épített környezet kialakítását, javítását teszi lehetővé. A képzés alatt különböző építési technológiákat és munkafolyamatokat sajátíthatnak el. A szakembereknek nagyfokú kreativitásra, türelemre, precizitásra és szépérzékre van szüksége. Akinek van kézügyessége, térlátása, fizikai adottsága, szeret alkotni, szereti a változatosságot, biztos megélhetést akar, azok ezt a szakmát válasszák. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben szerezhetsz. A képzés szakmai vizsgával zárul.

Műanyag-feldolgozó

A mindennapi életünkben, hétköznapjainkban rengeteg műanyagból készült tárggyal találkozunk. Ezek előállítása összetett feladat. A műanyagokat különböző vegyi eljárásokkal állítják elő. Megmunkálásukhoz különböző gépeket, berendezéseket használnak. A műanyag-feldolgozó feladata az alapanyagok adagolásán túl, a berendezések kezelése, az egész folyamat ellenőrzése. Nagyon jól kell ismerni a kémiát, a műanyagok előállítási folyamatát, tulajdonságait. A gépek használatához műszaki ismeretekre is szükség van. Fontos a pontosság és precizitás. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Műszaki informatika

Az informatika korunk továbbra is egyik legdinamikusabban fejlődő szakterülete, s egyre több műszaki cikk veszi körül mindennapi életünket. A képzésre jelentkezők ezen világba nyerhetnek széles körű betekintést, s kapnak megfelelő alapot ahhoz, hogy tanulmányikat felsőfokú intézményben folytathassák. Akik azonban a szakma megszerzését követően úgy döntenek, hogy munkába állnak azok jó eséllyel indulnak az alapvető programozási ismereteket, CAD-CAM ismereteket igénylő álláshelyek megszerzésében. 8. osztály után az informatika szakmacsoportba kell jelentkezni. A szakgimnázium 4 évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát kell tenni, majd ezt követően 1 év alatt (5. évfolyamon) szerezhető meg a szakképesítés. Az 5. évfolyam végén szakmai vizsgát kell tenni.

Női szabó

Ha nehezen viseled, hogy a kedvenc ruhád szembejön veled az utcán, akkor itt a lehetőség, hogy a kreativitásod segítségével újat alkoss. A tervezéshez rajztudásra, a szabáshoz, varráshoz kézügyességre és türelemre lesz szükség. A tanulók kezdetekben megismerkednek a textíliákkal, azok kézi és gépi feldolgozási módjaival, díszítési lehetőségeivel. Kézügyességüket különböző technikákkal, jó hangulatú órákon fejlesztik. A képzés végére a szakmai követelményeknek megfelelően mindenféle ruházati terméket önállóan állítanak elő. A női szabó a ruhaipari gyártmánytervezés és textiltermék összeállítás alapfeladatok ismeretében elkészíti a női ruhák speciális munkaműveleteit, szoknyát, blúzt, mellényt, raglánujjú ruhát, japánujjú ruhát, kosztümkabátot, kabátot készít, és megtanulja a ruhák díszítését is. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára, mely a SZABÓ szakmának egyik elágazása. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot az iskolai tanműhelyben szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Pék

Ahhoz, hogy valaki jó pékké váljon sokat kell gyakorolnia a mesterséget. A pék a nyersanyag előkészítését követően tésztát készít, a tésztafeldolgozást végzi, keleszt és süt. Megkülönböztetünk kenyérféléket, péksüteményeket, valamint a finom pékárukat. A pék szakma az élelmiszeripari tevékenységek közé tartozik. A higiénia itt alapkövetelmény. Pék tanulóink rendszeresen jó eredményt érnek el a Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyeken. Ennél a szakmánál nagyon korán kell kelni, hogy a friss áru időben a boltok polcain legyen. Fontos követelmény a kitartás, nagy munkabírás. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot különböző általad választható pékségekben szerezhetsz. Ezt követően szakmai vizsgát tehetsz.

Szerszámkészítő

A szerszámkészítő fémet, műanyagot használ, hogy a gépekhez tudjon különböző készülékeket illeszteni, ezen kívül készít különleges kéziszerszámokat, mérőeszközöket is. A korszerűsödő gépgyártás megköveteli a műveletek pontosságát, ezért napjainkban ezeket a műveleteket egyre gyakrabban számítógép által vezérelt CNC gépekkel végzik el. A szerszámkészítő szakma magas szintű szaktudást, széles látókört és kreativitást igényel. Ezt a tudást és szakmai tapasztalatot nagyra tartja a szakma. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot iskolai tanműhelyben, külső képzőhelyen szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.

Villanyszerelő

A villanyszerelő szakképesítés megszerzését olyan jó elméleti és gyakorlati kompetenciákkal rendelkező fiataloknak ajánljuk, akik a fizikai igénybevétel mellett képesek elméletben is helytállni. A szakma a fizikai terhelhetőség mellett megköveteli a folyamatos továbbképzést, tanulást. Műszaki elméleti, informatikai és gyakorlati képzés keretében megismerkednek a villamos energia természetvédelmi előírásokat is kielégítő előállításával, elosztó hálózataival, a csatlakozó és épületvillamossági berendezések felépítésével, szerelésével, a villamos gépek működésével, üzemeltetésével. Képesek lesznek az új berendezések létesítése mellett hibakeresési, javítási feladatok elvégzésére is. 8. után jelentkezhetsz erre a szakmára. 3 év alatt tanulhatod meg a szakma alapjait, gyakorlatot a Mátrai Erőmű Zrt. és a Bemolux Kft. műhelyeiben és külső munkahelyein szerezhetsz. A képzés vizsgával zárul.